Florian Coldea, fostul șef SRI, și-a făcut apariția la Secția de Poliție pe motocicletă, pentru controlul judiciar. Generalul i-a făcut plângere denunțătorului din dosarul său și a contestat, totodată, măsura controlului judiciar.
Florian Coldea, fostul șef SRI, acuzat de trafic de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat, și-a făcut apariția pe motocicletă la Secția de Poliție pentru controlul judiciar.
Fostul adjunct SRI i-a făcut plângere denunțătorului din dosar, Cătălin Hideg, și a contestat măsura controlului judiciar.
În urmă cu o săptămână, DNA a decis extinderea urmăririi penale, în dosarul în care fostul adjunct SRI, Florian Coldea, și generalul Dumitru Dumbravă sunt acuzați de luare de mită și grup infracțional organizat.
În afară de Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, procurorii DNA au dispus prelungirea urmăririi penale și în cazul lui Doru Trăilă și Dan Tocaci. Cei patru sunt acuzați că ar fi primit o sumă de bani de la primarul din Rovinari. Edilul ar fi plătit, prin intermediul unei rude, o plată parțială de aproximativ 234.000 de euro lui Coldea și lui Dumbravă pentru a influența magistrații.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale fată de cele patru persoane menționate în comunicatul inițial (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (față de trei persoane) și constituire a unui grup infracțional organizat.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2023, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.
În contextul menționat mai sus, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro.
În același timp, inculpații ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera sumele de bani provenite de la potențialii beneficiari ai presupusului trafic de influență către societățile de consultanță pe care le controlează, creând aparența de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistență juridică, respectiv contracte de consultanță.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.
CITEȘTE ȘI: